Vakcinacija Naslovna - ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ХПВ ВИРУСА БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА ДО 28.АПРИЛА
ИСТАКНУТО ТРАКА

ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ХПВ ВИРУСА БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА ДО 28.АПРИЛА

pin - ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ХПВ ВИРУСА БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА ДО 28.АПРИЛА

У Европској недељи имунизације, од 22. до 28. априла, Завод за јавно здравље у Шапцу је на подручју Мачванског округа у кампањи под називом „Недеља отворених врата“ интензивирао промоцију вакцинације против ХПВ вируса. 

– У свим Домовима здравља на подручју Мачванског округа до 28. априла, што значи и у суботу и недељу,  могуће је да се прими  вакцина без заказивања и без одласка код изабраног педијатра. Ми смо о овој кампањи Недеље отворених врата обавестили све основне и средње школе и очекујемо да информација стигне до сваког родитеља. Деца од 9 до 14 година треба да дођу у пратњи родитеља, док старији до 19 година могу самостално да се јаве – рекла је др Драгана Радојчић, епидемиолог у Заводу за јавно здравље у Шапцу.

dr Dragana edited - ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ХПВ ВИРУСА БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА ДО 28.АПРИЛА

Др Драгана Радојчић

О опасностима ХПВ инфекције, репродуктивном здрављу и значају вакцинације у претходном периоду се највише говорило међу средњошколцима за које су, у 12 школа на територији Мачванског округа, организована стручна предавања. У плану је нови циклус предавања за средњошколце и родитеље млађе деце која похађају основну школу, а у оквиру Недеље отворених врата за вакцинацију против ХПВ у појединим општинама се организују трибине на којима осим епидемиолога учествују и педијатри и гинеколози.

Вакцина против ХПВ (хумани папилома вирус) пружа поуздану заштиту од инфекције која изазива карцином грлића материце, а и мушкарци могу да оболе од карцинома и многобројних болести које изазива ХПВ, због чега је значајно да је прими што  више деце.

Од јуна 2022. године, када је почела вакцинација, на подручју осам општина Мачванског округа вакцинисано је тек 5,5 посто деце и младих што потврђује да родитељи још увек нису довољно информисани о овој вакцини која је „ударно оружје“ против инфекције.

– До недавно смо се жалили зашто нема вакцине против карцинома, а сада када је вакцина доступна и даље се, неоправдано, поставља питање да  ли је треба примити.  Вакцина против ХПВ је најбоља која постоји и око тога не би требало да буде дилема.  Због тога није јасно зашто је до сада вакцинисан мали број деце, али смо путем бројних акција посвећени да се у наредном периоду тај број повећа – истакла је др Драгана Радојчић.

Д. Грујић

Related Images: